LO om SD (2)

4

28 december, 2015 av Harkling

Propaganda får mig att totalt gå i baklås. Tanken att någon medvetet vill manipulera mig till att acceptera vissa ståndpunkter känns direkt kränkande. När den som försöker pracka på mig sin syn är Sveriges största fackliga organisation, med starka intressen i socialdemokratin och det uppenbart handlar om att styra massan in i en viss politisk fålla, triggas min ”kärring mot strömmen”-instinkt igång och jag måste kontrollera hur argumentationen håller för närmare granskning.

SD och nazismen

LO:s propagandafilm går nu tillbaka ända till 1940-talet för att visa SD:s historiska koppling till Nazisterna. En lång sekvens ägnas åt Rottenführer Gustaf Ekström, en man med dokumenterad nazistanknytning, född 1907, död 1995. Denne Ekström var ”en nyckelperson då SD bildades 1988”, får vi veta av speakern, något som tidigare behandlats i media, bl. a. Aftonbladet, i en artikel av Behrang Kianzad. Mattias Karlsson ges sedan tillfälle att kommentera denna, 11 december 2015, där han ifrågasätter Kianzads påståenden.

http://www.aftonbladet.se/kultur/article21922123.ab

Behrang Kianzad svarar direkt efter Karlssons artikel. Han passar då också på att ge (V) en känga: ”Samma rör Vänsterpartiets önskan att distansera sig från sitt kommunistiska arv.” Det är ett viktigt påpekande som får hans argumentation att kännas mer seriös och objektiv.

LO tycks däremot inte lika angelägna att diskutera, titta närmare på eller ifrågasätta sina politiska vänstervänners rötter i stalinism och maoism som de är när det gäller att kartlägga SD:s bakgrund.

I nästa filmsekvens berättas om Björn Söderberg, fackligt aktiv i SAC (Syndikalisterna), som mördades 1999 efter att ha avslöjat en person på sin arbetsplats som nazist. Denne hade tidigare varit ordförande i SD:s ungdomsförbund. Man undviker i filmen att uppge namnet på personen, men på Wikipedia finns upplysningar. Mannen i fråga heter Clas Robert Vesterlund och var mycket riktigt ordförande i SDU året 1993-1994. Han lämnade SDU 1994 och SD 1996.

Vesterlund misstänktes först för anstiftan till mordet på Söderberg, men blev varken häktad eller åtalad. Två nynazister utpekades senare som gärningsmän och dömdes för brottet. Det finns ingen notering om att dessa skulle ha någon anknytning till SD.

Detta upplyser inte LO om.

För den som vill veta mer finns information på   http://arbetaren.se/artiklar/sa-mordades-bjorn-soderberg/

Danel Poohl, chefredaktör och ansvarig utgivare bakom vänstersajten Expo, har lagt åtskilligt av sin tid på att svartmåla Sverigedemokraterna. En artikel från 2011 http://expo.se/2011/sverigedemokraterna-och-nazismen_3614.html är i detta avseende inget undantag. Poohl har gett sig i kast med SD:s kopplingar till nazismen, men det ser ut som om han har haft vissa problem att hitta sådana ju längre in på 2000-talet han kommer. SD splittrades 2001 och de som tillhört den mest extrema falangen bildade då ett nytt parti, Nationaldemokraterna.

ND upplöstes 2014, men ett 30-tal medlemmar därifrån spelade en aktiv roll i samband med Kärrtorpsdemonstrationen 2013 (alltså inte sverigedemokrater, vilket antytts i viss media). Den mest aktiva organisationen på den extrema högerkanten tycks nu vara Nordfront och kanske har ND:s medlemmar hittat ett nytt ”hem” där?

Men åter till vad som skrevs i Expo 2011. Poohl har noterat att SD i partiets medlemstidning tagit avstånd från nazismen med en artikel från februari 2000, ”Vår avsky för nazismen”, skriven av Mikael Jansson. Jag kan inte hitta den på nätet (!) men eftersom Poohl refererar till den så lär den väl ha funnits. Han konstaterar vidare att SD:s ledning ”flera gånger gjort tydligt att personer med nazistsympatier inte är välkomna i partiet. Flera personer som på olika sätt gjort sig skyldiga till grova övertramp har under de senaste åren uteslutits från partiet.”

Några exempel på SD-kopplingar efter omnämnandet av en uteslutning 2009 har inte Poohl gett exempel på. Han avslutar artikeln på följande sätt:

Sverigedemokraterna säger sig vara det enda partiet som på allvar ifrågasätter invandringen och det mångkulturella samhället. Det är givetvis inte sant. Den invandrarfientliga intressesfären är större än så. Även om grundanalysen är en annan sprider nazistiska grupper samma typ av budskap som Sverigedemokraterna. Detta retoriska släktskap skapar en gråzon mellan Sverigedemokraterna och vit makt-rörelsen. De allra flesta i Sverigedemokraterna har inga problem med att se skillnaderna, medan andra uppenbarligen inte klarar det. Eller ens tycker att det är någon skillnad. 

Likheterna uppstår i talet om svenskfientligheten, om mångkulturens konsekvenser och det som har blivit Sverigedemokraternas varumärke – invandringsmotståndet.”

Det var 2011. I dag är det bland svenska partier inte bara SD som ifrågasätter invandringen. Tillhör alltså allianspartierna och Socialdemokraterna numera ”den invandrarfientliga intressesfären” och sprider de ”samma typ av budskap som Sverigedemokraterna”? Vad säger Poohl?

LO säger ingenting.

Nästa avsnitt 30 december.

4 tankar om “LO om SD (2)

 1. […] Källa: LO om SD (2) […]

  Gillad av 1 person

 2. SasjaL skriver:

  Historiarevisionism verkar vara en paradgren inom vänstern …

  … men det förändrar inget …

  Gillad av 1 person

  • harkling skriver:

   Jo, tyvärr! Eftersom alltför många läser okritiskt, sväljer påståenden som sanna och får en skev uppfattning om de verkliga förhållandena.

   Gilla

   • SasjaL skriver:

    Ursäkta mig! Var lite otydlig … Det jag avsåg var att det som dom försöker att förändra, är fortsatt det samma.

    Att många läser och även får till sig via tv och annat, tolkar det okritiskt märks väl, inte minst när det gäller klimatfrågor … Det är inte enbart tidningar och tv som förmedlar direkta felaktigheter om just det, utan även bokförlag som Bonniers (bl.a. via Illustrerad Vetenskap), elbolag, biltillverkare osv., i syfte för att tjäna pengar på det …

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: