Behöver vi bry oss om vad som händer i Turkiet?

8

1 augusti, 2016 av Harkling

Turkiet har varit ett populärt turistland i många år och blivit känt för sol bad och kulturella platser. När landet uttryckte önskemål om EU-inträde uppstod diskussion om huruvida det kunde anses uppfylla de krav på demokrati och mänskliga rättigheter som EU ställer. Processen för att komma dithän har pågått under flera år, men så kom ”flyktingkrisen” som gav president Erdogan ett gyllene tillfälle att göra sig oumbärlig för EU och skaffa sig fördelar i utbyte mot löfte om eftergifter – ännu så länge utan medlemskap.

Nu har EU hamnat i ett gisslanläge där Turkiet när som helst kan låta en enorm och okontrollerad flyktingvåg välla in över Europa. Det gäller därför att hålla sig väl med Erdogan, det förstod bland andra Stefan Löfven och fördömde omgående den militärkupp som inträffade i mitten av juni och vars följd blivit omfattande utrensningar av ”icke önskvärda element”.
”Att militärer försöker kullkasta demokratin och de demokratiskt valda och våldföra sig på konstitutionen, på folkrätten, det är förkastligt, säger Löfven till TT.” http://www.svd.se/lofven-oklar-utgang-i-turkiet
Varken han eller utrikesminister Wallström tycks däremot se något förkastligt i de förändringar Erdogan genomför i syfte att stärka religionens och sin egen ställning. http://www.gp.se/ledare/varf%C3%B6r-s%C3%A5-tyst-om-turkiet-1.3518026

Men vad och vem var det egentligen som utlöste militärkuppen och varför?
Så här skriver Nora4you i sitt blogginlägg ”Turkiet, Erdogan och den s k militärkuppen”:
”Att Erdogan inte är förtjust i att USA fått och får ha militärbas i Turkiet har framkommit såväl före som efter den s k militärkuppen. Å andra sidan har President Erdogan inte heller varit förtjust i att Ryssland från Sovjettiden ärvt stödet till Syrien. Syriens president och hans parti har länge varit ett skavande horn i sidan på president Erdogan. (…)
Värre än så. Vid min analys av de s k flyktingar som tog sig till EU under 2015, så kan jag inte komma ifrån att jag uppfattat Erdogans agerande och kravställande på EU som om det till och med vore fullt möjligt att Erdogan och hans partivänner i Turkiet och andra muslimska länder varit pådrivande i att få över så många muslimer som möjligt till Europa och bland de s k flyktingarna få in de som är för ett återskapandet av det Osmanska Riket. Jag hoppas innerligt jag har fel.
Skrev själv för bara några dagar sedan:
Det finns en hel del uppgifter från “båda” sidor som luktar. Speciellt om man tar i beaktande det som INTE hände, men som borde hänt OM det varit en allvarligt menad militärkupp med militärer i ett lands flygvapen som strateger. Begå inte misstaget att tro att militärer i mellan eller högre grader inom ett flygvapen skulle vara så urbota korkade att de inte tänkt som minst fem steg framåt. Politiker klarar ofta inte längre än två steg, men de är inte utbildade i strategi. Strategi är något helt annat än att beräkna medieeffekter av beslut A eller uttalande B.
Förutsatt att såväl svenska media som EU-media och amerikanska media rapporterar det som de utifrån sina journalisters samlade uppfattningar om vad de hör och ser k a n vara sant, så utgår nedanstående analys från dessa uppgifter samt jämförelser med historiska händelser i Europa och Främre Asien. Jag har så gott som låter sig göras bortsett från vad jag personligen har för uppfattning om historisk bakgrund före Första Världskriget och därav följande påverkan på händelser idag. (…) Att ge upp inför ryssarna och israelerna för att reparera relationerna med dem var förödmjukande för honom och kuppen skulle då kunna vara ett sätt att reparera sitt rykte, säger Harold Rhode till The Jerusalem Post. (…)
Någonting stämmer inte
Angående Erdogans anklagelser om att den turkiske men USA-baserade predikanten Fethullah Gülen skulle ha styrt upp kuppen, säger Rhode att han inte tror att det är troligt eftersom Gülen både är gammal och bor i Pennsylvania, varifrån det skulle ha varit svårt att organisera och planera kuppen.”

Läs hela Noras inlägg på https://norah4you.wordpress.com/ 

Återstår att se vilken betydelse händelserna i Turkiet får på sikt. Kommer landet även i fortsättningen bara vara ett turistmål bland andra, eller kommer det som nu händer i Turkiet få vidare konsekvenser på ett politiskt plan för EU:s medlemsländer?

la turchia

Annons

8 tankar om “Behöver vi bry oss om vad som händer i Turkiet?

 1. […] Källa: Behöver vi bry oss om vad som händer i Turkiet? […]

  Gilla

 2. […] Källa: Behöver vi bry oss om vad som händer i Turkiet? […]

  Gilla

 3. SasjaL skriver:

  Efter att ha fått synpunker ifrån greker, då jag befunnit mig i deras land under nu tolv veckor fördelat på 1,5 år, så är den allmäna uppfattningen att man inte är speciellt intresserade av att fler migranter/lycksökare kommer via Turkiet. De var det inte ens från början. Man har redan tillräckligt med folk som lever i fattigdom, främst äldre, som inte får någon hjälp av staten. De är också medvetna att många som anlänt har det betydligt bättre ekonomiskt ställt än många i Grekland och sedan begär ”hjälp”. Det sticker i ögonen på folk. Frågan blir då hur länge politikerna kan ”dansa efter EU:s pipa”, utan att inrikesproblem uppstår? Nere i Sydeuropa är man inte vana ”att knyta näven i fickan”, som här i Sverige …

  … och Bulgarien? De har många fattiga där också.

  Ser själv att det rätta är att både Grekland och Bulgarien själva stänger sina gränser mot Turkiet, så Erdogan får det svårare att manipulera EU:s ”politiker”. Visst, vet att han troligen har planerat/garderat för en sådan situation, men är det bättre att ge vika för hans agerande …? Jag delar Norah4you:s uppfattning.

  Gillad av 1 person

  • Harkling skriver:

   Ja, eftersom EU inte fullföljt sitt åtagande om att upprätthålla yttre gränskontroll vilket lett till det totala kaos som Erdogan nu kan utnyttja, så blir min spontana slutsats att engelsmännen gjorde det enda rätta när de valde brexit och att andra länder borde göra det samma. EU har inte levt upp till de förhoppningar som fanns vid tiden för det svenska inträdet och frågan är om unionen alls har någon framtid, när den tillåter ledare med diktatorsambitioner att dribbla med medlemsländernas villkor.

   Gillad av 1 person

   • SasjaL skriver:

    Fick ett praktiskt ”smakprov” på grekernas inställning, när jag var nere på Rodos i juli förra året. Butikspersonal hotar med polis om inte (romska) tiggare avlägsnar sig, när aggressivitet visas mot deras kunder. Där sitter inte tiggarna som här och säger ”Hej hej!” på motsvarande sätt och nöjer sig med det, utan förmedlar ren ilska, när de inte får några pengar. Troligen inte några vackra ord som fälls …

    Här i Sverige ses avvisandet som ‘rasism’ av tokvänstern, medan i Sydeuropa så genomskådar man det hela och tar det för vad det är … Resande i dag är inte gratis och hur tar sig folk fram över ett antal landsgränser, om de är så fattiga att de måste tigga …? [ret.]

    Gilla

    • Harkling skriver:

     Helt rätt! Jag har stött på riktigt aggressiva tiggare i Italien och det är definitivt inga vackra ord de använder för att beskriva de (jag och andra) som inte ger dem något.Dessutom brukar jag titta på nyheter på Rai Uno och där är en helt annan och rakare faktaförmedling än den vi begåvas med av SVT, så visst är det skillnad på Sverige och Sydeuropa. Vi skulle behöva lite mer av deras mod att diskutera frågor utan ängsliga omskrivningar!

     Gillad av 1 person

     • SasjaL skriver:

      Intressant att du nämner Italien. Har varit där sju år i rad på tre olika orter (Boende i Lignano 6x och Lido di Jesolo 1x samt besökt Venedig 5x, dvs turistorter) innan jag började att besöka Grekland förra året, men inga tiggare … alls.

      Gillad av 1 person

     • Harkling skriver:

      I Italien ser man oftast tiggarna i större städer men den ilsknaste jag har träffat på höll till på Piazza san Marco i Venedig. Det var två år sedan. Vid tidigare besök där har inte jag heller sett några tiggare.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: